آشنایی جامع و کامل با جک بازویی

آشنایی جامع و کامل با جک بازویی

جک بازویی وسیله ای است که به کمک آن، درب حیاط و یا پارکینگ، به صورت اتوماتیک باز و بسته می شود. در این جک ها تنها با فشردن یک دکمه بر روی ریموت کنترل، فرمان باز شدن و یا بسته شدن برای درب ارسال شده و سپس لنگه های آن به طور اتوماتیک در جهت مورد نظر، شروع به حرکت می کنند. در این مقاله از سوپرلایف آشنایی جامع و کامل با جک بازویی را به شما ارائه می دهیم.

تاریخچه نصب جک بازویی در ایران

در سال های دور کسی به فکر استفاده از درب های اتوماتیک نبود. اغلب افراد باز و بسته کردن درب را خود بر عهده می گرفتند. اما با گذشت زمان و استفاده فراگیر از خودروها، نیاز به درب های بزرگ تر و سنگین تر برای منازل و ادارت احساس شد. این درب ها معمولا وزن بالایی داشته و برای باز و بست آن ها نیاز به زحمت فراوانی بود. از این رو مهندسان وسیله ای ساختند که به کمک آن درب را در جهت مورد نظر به حرکت در آورند. بدین ترتیب سیستم های درب اتوماتیک اعم از کرکره برقی، جک بازویی، جک ریلی و … روی کار آمدند.

تاریخچه نصب جک بازویی در ایران به حدود 15 تا 20 سال پیش باز می گردد. زمانی که تنها ساختمان های لوکس از درب اتوماتیک و جک های برقی استفاده می کردند. در طی زمان کم کم دیگر ساختمان ها هم به استفاده از این جک ها روی آوردند. به طوری که امروزه تمام ساختمان های نوساز از سیستم در اتوماتیک در پارکینگ و حیاطشان بهره می برند.

چرا از جک بازویی استفاده می کنیم؟

صور کنید در یک روز بسیار گرم و یا در فصل زمستان، قصد خروج از منزل یا محل کارتان را دارید. در اولین قدم باید درب اتوماتیک پارکینگ را باز نمایید. سپس خارج نمودن خودرو از پارکینگ باید مجددا از ماشین پیاده شده و اقدام به بستن درب پارکینگ کنید. در این فاصله جدای از کلافگی و تحمل هوای گرم و یا سرد، اگر قفل کردن درب خودرو را فراموش کنید، مشکلاتی نظیر سرقت یا مزاحمت هم در کمینتان خواهد بود. از این رو استفاده نمودن از درب های اتوماتیک مجهز به جک بازویی کار شما را راحت خواهد کرد. با وجود این جک ها تنها لازم است دکمه ریموت کنترل را از درون ماشین فشرده و منتظر باز یا بسته شدن در بمانید. بدون این که نگرانی ای بابت مزاحمت، سرقت، شرایط آب و هوایی و … داشته باشید.

معرفی انواع سیستم های جک بازویی

جک بازویی بر اساس نوع ساختار و نحوه عملکردش در سه گروه مختلف دسته بندی می شود. در ادامه به معرفی این جک ها خواهیم پرداخت:

1- جک بازویی الکترومکانیکی

جک بازویی الکترومکانیکی مناسب استفاده در ساختمان های مسکونی و کم تردد می باشد. همچنین بهتر است آن ها را برای درب هایی با وزن نسبتا کم و ابعاد استاندارد به کار گرفت. این جک ها خود نیز بر اساس ساختار برقی، دو نوع 220 ولت و 24 ولت دارند. در مدل 220 ولت آن، سیستم UPS به کار رفته است. UPS در زمان قطع شدن برق، فعال شده و امکان استفاده از درب اتوماتیک را فراهم می آورد. اما در مدل 24 ولت آن، امکان شارژ سیستم وجود داشته و به هنگام قطع برق از باتری ها استفاده می شود. 

2- جک بازویی هیدرولیکی

جک بازویی هیدرولیکی به کمک روغن مخصوص درون گیربکس کار می کند. این جک ها مناسب استفاده در ساختمان های پرتردد مانند ادارات و اماکن تجاری و درب های سنگین وزن می باشد. جک های هیدرولیکی قابلیت کار کردن در هر دمایی و هر نوع شرایط آب و هوایی را دارند. در این مدل بهتر است برای امنیت بیشتر و جفت شدن لنگه های درب به روی هم، از قفل برقی استفاده شود.

3- جک بازویی پنوماتیک

تکنولوژی مورد استفاده در جک بازویی پنوماتیک، کمک گرفتن از نیروی باد است. این جک ها امروزه قدیمی شده و دیگر از آن ها برای درب بازویی استفاده نمی شود

1- انتخاب جک بازویی با توجه به وزن درب

وزن درب بازویی یکی از عوامل تاثیرگذار در انتخاب جک بازویی مناسب است. برای این که جک عملکرد درستی داشته باشد، باید گشتاور تولیدی آن برای جابجا نمودن درب متناسب با وزن هر یک از لنگه ها باشد. برای اطمینان یافتن از توان گشتاور مورد نیاز برای جک برقی می توانید مطابق فرمول زیر عمل کنید:

وزن هر لنگه درب (بر حسب کیلوگرم) × 10 = حداقل گشتاور مورد نیاز برای هر بازوی جک

نکته: اگر لنگه های درب وزن نامتقارنی دارند، باید از وزن لنگه سنگین تر در فرمول بالا استفاده کنید.

2- انتخاب جک بازویی با توجه به میزان تردد

دیگر پارامتری که در انتخاب جک بازویی باید در نظر بگیرید، میزان ترددهای ساختمان و هماهنگی آن با توان جک برای باز و بست شدن در طول شبانه روز می باشد. به طور معمول شرکت های سازنده جک برقی ، حداکثر تعداد مجاز باز و بست شدن درب را در طی یک ساعت اعلام می کنند. در برخی مواقع نیز عددی تحت نام چرخه کاری (duty-cycle) بیان می نمایند.

حداقل چرخه کاری جک بازویی (duty-cycle) = حداکثر تعداد تردد در یک ساعت × 1.67

3- انتخاب جک بازویی با توجه به طول درب

یکی دیگر از پارامترهای تاثیرگذار بر انتخاب جک های بازویی ، طول هر لنگه از درب می باشد. برای این کار باید میزان کورس حرکتی جک را بدانید. کورس حرکتی به معنای مقدار باز و بست شدن شافت (میله) جک برقی به سمت داخل و خارج است که معمولا بر حسب میلی متر بیان می شود.

جهت اندازه گیری میزان کورس حرکتی مورد نیاز جک بازویی برای یک درب اتوماتیک ، باید طبق فرمول زیر عمل نمایید:

طول یک لنگه درب (بر حسب سانتی متر) + 50 = حداقل کورس حرکتی بازوی جک (بر حسب میلی متر)

نکته: اگر درب دارای لنگه های نامتقارن است، باید طول لنگه بزرگتر را در فرمول قرار دهید.

عده ای بر این باورند که هر چقدر جک بازویی با کورس حرکتی بیشتر تهیه کنند، بهتر است. اما در این انتخاب دو مشکل سرعت پایین جک هایی با کورس بلندتر و قیمت بیشتر آن ها سر راهشان قرار خواهد گرفت.